Există o bancă, foarte mică, care are în prezent o solvabilitate sub 10%, dar peste 8%, căreia BNR i-a interzis creditarea, a spus astăzi Nicolae Cinteză, şeful direcţiei de supraveghere din cadrul băncii centrale, într-un seminar cu profil financiar organizat de Finmedia.
Acesta a explicat că s-a luat această măsură deoarece BNR i-a cerut băncii să aibă un grad de adecvare a capitalurilor de peste 10%, cerinţă care nu a fost însă respectată. Singura modalitate prin care acest creditor mai poate da împrumuturi este dacă acestea sunt susţinute de cash colateral sau de titluri de stat.
"Nu creşterea creditelor neperformante este problema, ci capacitatea acţionarilor de a veni cu capitaluri. Până acum s-a manifestat doar într-o mică măsură la banca menţionată".
Şeful supravegherii din BNR a spus că situatia bancii nu este suficient de grava incat sa trebuiasca pus in functiune mecanismul de bridge bank. Daca situatia institutiei se agraveaza, cea mai bună soluţie ar fi introducerea Fondului Naţional de Garantare a Creditelor ca acţionar.
Potrivit lui Cinteză, BNR a impus unui număr de 15-16 bănci o solvabilitate de peste 10%, deşi cerinţele europene sunt ca nivelul acesteia să fie mai mic, de minim 8%. "Desi frecvenţa de raportare către BNR este de 3 luni, am impus acestor bănci o frecvenţă lunară. Dar cred că se va renunţa la această cerinţă deoarece este prea strictă", a mai spus Cinteză. IN Romania sunt in total 40 de banci.
Nivelul creditelor neperformante din sistemul bancar, care a avut în 2012 pierderi de peste 2 miliarde de lei, era de 18,2%.