Proteina este un macro-nutrient compus din aminoacizi si este necesara pentru buna functionare a corpului uman. Organismul poate produce doar un numar restrans de aminoacizi necesari pentru producerea proteinelor. De aceea, o mare parte dintre acesti aminoacizi trebuie sa fie obtinuti din surse de proteine animale si/sau vegetale. Atat proteinele din surse animale, cat si cele din surse vegetale, contin aminoacizii esentiali pentru organism.
Studiile tot mai ample sugereaza ca aportul ridicat de proteine, provenit din carnemacra, carne de pui, peste, dar si oua, legume, nuci sau lactate degresate, poate ajuta la pierderea kilogramelor nedorite in conditii de siguranta si poate reduce riscul aparitiei bolilor de inima. In urma unui astfel de studiu s-a constatat ca barbatii si femeile supraponderale care au urmat o dieta saraca in grasimi si bogata in proteine, pe o perioada de sase luni, si-au redus greutatea corporala cu aproximativ 4 kg mai mult, decat subiectii care au urmat un plan alimentar sarac in grasimi, dar bogat in carbohidrati.
- Fasole si linte. Continut de proteine: fasolea, 12-14 g de proteine/cana si lintea, 18 g proteine/cana. Fasolea si lintea sunt cele mai ieftine surse de proteine, indiferent de soi: garbanzo, alba, neagra sau pinto.
Puteti sa consumati fasole si linte proaspete sau conservate. Daca optati pentru fasole sau linte la conserva, nutritionistii recomanda spalarea acestora sub jet de apa. In acest fel veti elimina pana la 40% din continutul acestora de sodiu. Fasolea alba este delicioasa amestecata cu pastele, puteti obtine un fel delicios de mancare, amestecand fasole garbanzo, edamame si cartofi, iar lintea poate fi integrata in salate.
Integral pe sfatulmedicului.ro
Foto: copilul.ro Tag-uri: linte, sanatate, proteine
Proteina este un macro-nutrient compus din aminoacizi si este necesara pen