Tensiunile politice din ultimii ani și modul în care partidele înțeleg să relaționeze cu cetățenii îi îndreaptă pe unii dintre români spre monarhie. La Cluj a fost lansat Clubul Monarhiștilor, eveniment la care a participat și maestrul Ion Caramitru.
Un subiect controversat, monarhia pare pentru unii soluția cea mai bună pentru dezvoltarea României. Inițiatorii clubului cred că alegerea sistemului politic trebuie făcută de popor.
„Dacă am presupune că Revoluția la care am participat eu și alții ca mine a fost o Revoluție profund anticomunistă, și care și-a propus să schimbe definitiv acest cancer al societății, ar fi trebuit să legăm istoria de locul unde a fost ruptă, de la aplicarea monarhiei române, ori în mod obligatoriu, când faci un gest istoric de recuperare a unei libertăți absolute, sau relative, cum doriți să-i spuneți, ar fi trebuit să întrebăm populația ce dorește și ce alege. Poate atunci monarhia ar fi avut doar 15% și ar fi pierdut în favoarea republicii, dar s-ar fi procedat la un gest democratic de referendum de întrebare a populației ce dorește, și abia după aceea să se voteze Constituția cu forma de guvernământ acceptată. În acest fel, fac și eu un apel la Parlamentul de astăzi să reintroducă în Constituție principiul alegerii formei de guvernământ așa cum dorește poporul. Sunt convins că monarhia ar avea azi o mult mai mare pondere. Și chiar dacă monarhia pierde, asta înseamnă că pierde pe mâna poporului, și că nu decide un partid, o alianță sau mai multe, că vrea așa. În primul rând ar avea de câștigat conștiința de sine. O țară și un popor nu poate fi respectate decât dacă își onorează tradițiile și structura intimă”, a declarat, la Cluj-Napoca, Ion Caramitru.
Cei care susțin curentul monarhist invocă istoria şi conștiința de sine a poporului român. În opinia lor, o țară nu poate fi respectată decât dacă își respectă, la rândul ei