Cea mai mare provocare a UDMR în perioara următoare este păstrarea drepturilor dobândite ale comunităţii maghiare, dar şi o reformă administrativă şi modificarea Constituţiei, mai ales că Uniunea se află în opoziţie, a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, în cadrul Consiliului Reprezentanţilor Unionali, care se desfăşoară astăzi, la Târgu Mureş.
Politicianul a mai spus că "vaga speranţă" a UDMR de a face parte din coaliţia guvernamentală s-a spulberat repede după ultimul CRU, politicienii maghiari fiind nevoiţi să înveţe repede să facă politică din opoziţie.
"Sărbătorim 135 de ani de la naşterea lui Kos Karoly, este ocazie nemaipomenită pentru a atrage linia şi a aduce aminte. Putem incerca sa vedem unde ne aflam astăzi, care sunt dezideratele, problemele cu care ne confruntăm. Vaga speranţă s-a risipit si a trebuit sa invatam repede ca vom face politica din opozitie, ca avem de-a face si stam in fata cu o coalitie guvernamentală de 70% si sa gasim o cale cand vorbim de voinţa şi dezideratele, cum putem păstra drepturile dobandite, aceasta este cea mai mare provocare a noastra", a declarat Kelemen, care a precizat că din rândul partidelor politice din opoziţie le este greu să găsească parteneri.
"Este si mai importanta reforma administrativa, reorganizarea regiunilor de dezvoltare, este vorba de adoptarea unei structuri cu desăvârşire noi. E important şi modificarea Constituţiei, dacă nu, şi mai important. Trebuie sa construim mai departe si sa consilidam Uniunea, s-a făcut evaluarea rezultatelor alegerilor, m-am intalnit cu presedintii organizatiilor teritoriale si consider ca suntem pe calea cea mai buna. In viaţa publica nu putem fi in opozitie şi să încercăm să asiguram un cadru organizatoric cât mai bun. În perioada in care a trecut de la ultimul CRU am demarat această muncă, sa vedem care sunt instrumentele care stau în faţa noastră. Nu put