Prezenţa tot mai deasă a vicepreşedintelui venezuelean Nicolas Maduro în presa, umplând golul lăsat de Hugo Chavez, care, măcinat de boală, continuă să stea departe de susţinătorii săi, anunţă o schimbare politică la nivel înalt, consideră analiştii, care prevăd că tranziţia se va face progresiv.
Ipoteza că Venezuela este într-o perioadă de tranziţie este alimentată şi de un raport medical prezentat joi seară de guvernul de la Caracas, care, pentru prima oară, a vorbit despre starea de sănătate deteriorată a preşedentelui Chavez. Astfel, guvernul a emis un mesaj îngrijorător care anunţă o evoluţie "defavorabilă" a insuficienţei respiratorii de care suferă preşedintele venezuelean, în vârstă de 58 de ani, după a patra operaţie de cancer la care a fost supus pe 11 decembrie.
„Guvernul a deschis şi mai mult drumul spre o schimbare politică”, a declarat pentru AFP istoricul Margarita Lopez Maya, după publicarea raportului medical privind starea de sănătate a lui Chavez, primul de acest fel de la reîntoarcea preşedintelui venezuelean în ţară.
După 14 ani de când e la putere Chavez, raportul medical fie urmăreşte să potenţeze „legătura emoţională dintre conducător şi supuşii săi loiali, fie îi pregăteşte puţin câte puţin pentru o veste proastă”, consideră analistul Luis Vicente Leon.
Margarita Lopez Maya consideră că drumul spre o tranziţie la nivel înalt a fost început în urmă cu trei luni, pe 8 decembrie, atunci când Chavez a anunţat că va pleca în Cuba să se opereze şi l-a desemnat pe Nicolas Maduro drept succesor în cazul în care nu-şi va mai putea îndeplini atribuţiile de preşedinte.
Prezenţa mediatică crescândă a lui Maduro
De altfel, putem spune că Maduro a preluat deja o mare parte din atribuţiile convalescentului Chavez. Vicepreşedintele venuezuelean a participat la summit-uri internaţionale, a condus parade militare şi a inaugu