Pentru a preveni răspândirea gripei trebuie să stăm acasă în perioada în care suntem contagioşi. Dar cum ştim când este acea perioadă? Recunoaşteţi că nu o dată v-aţi confruntat şi dumneavoastră cu această problemă. Ori aţi fost bolnavi, ori v-aţi auzit colegii strănutând sau tuşind prin birouri, când de fapt ar fi trebuit să staţi acasă. Da, sfatul experţilor specializaţi în prevenţia gripei este clar: să stăm acasă când suntem bolnavi.
Problema este că „din cauza numeroaselor tipuri de virusuri gripale, oamenii pot fi contagioşi chiar înainte de li se declanşa simptomele“, spune dr. Erica Brownfield, profesor de medicină internă la Şcoala Universitară de Medicină Emory, din Atlanta.
„De fapt, rişti să-i îmbolnăveşti pe cei din jur chiar înainte să-ţi dai seama că eşti bolnav, susţine ea. Pacienţii se simt bine şi nu-şi dau seama că este ceva în neregulă. Douăzeci şi patru de ore mai târziu, încep să resimtă simptomele gripei. De aceea se răspândesc atât de uşor viruşii, pentru că oamenii îi pot transmite fără să realizeze că sunt deja infectaţi.“
La declanşarea gripei, pacientul va suferi simptome asemănătoare celor cauzate de răceală. Singura diferenţă, în cazul gripei, o reprezintă creşterea considerabilă a temperaturii corporale. Dacă pacienţii nu-şi dau seama că este vorba de gripă, probabil că îşi vor continua obişnuitele activităţi zilnice. Acest lucru este întâlnit mai ales în cazul părinţilor care trebuie să meargă la muncă şi sunt obligaţi să-şi lase copiii la grădiniţă sau la creşă.
Când virusul gripal se propagă în şcoli, grădiniţe sau creşe, acestea devin adevărate focare de infecţie. Pentru că petrec atât de mult timp împreună, copiii aflaţi la vârsta preşcolară sunt, cel mai adesea, primii afectaţi, ei transmiţând mai departe virusul gripal membrilor familiei, dar şi altora. Unii cercetători sunt de părere că vaccinarea cop