Liderul UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că formaţiunea va trebui să aibă o viziune legată de modificarea Constituţiei "de la primul la ultimul paragraf" şi să reuşească, chiar dacă este în opoziţie, "să aducă argumente valide" şi să identifice parteneri pentru a apăra dezideratele comunităţii maghiare.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, la Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU) de la Palatul Culturii din Târgu Mureş, că "vaga speranţă" că reprezentanţii UDMR îşi vor putea asuma un rol la guvernare "s-a risipit foarte repede", iar în opoziţie vor trebui să găsească "o cale" în ceea ce priveşte dezideratele comunităţii maghiare din Transilvania, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Trebuie să învăţăm ce înseamnă puterea noastră în relaţia cu coaliţia de guvernare de 70 la sută, trebuie să găsim o cale când vorbim de dezideratele comunităţii maghiare din Transilvania - cum vom putea păstra drepturile dobândite. Cea mai mare provocare e cum vom putea lărgi sfera condiţiilor deja existente", a spus el.
Preşedintele UDMR a făcut în continuare referire la o serie de teme de pe agenda publică din România, precum modificarea Constituţiei, reorganizarea teritorială - care presupune "adoptarea unor structuri cu desăvârşire noi", întrucât se intenţionează ca regiunile de dezvoltare să dobândească personalitate juridică şi să li se aloce competenţe - şi modificarea sistemului electoral.
"În viaţa publică din România nu suntem şi nu putem fi în opoziţie. Trebuie să asigurăm un cadru organizatoric mai bun, munca noastră depinde şi de o muncă organizatorică bună. Care sunt instrumentele alocate provocărilor care stau în faţa noastră? Trebuie să stabilim că nu putem conta decât pe noi înşine. Trebuie să fim deştepţi, înţelepţi şi hotărâţi - să găsim căi de dialog, parteneri. Nu ne va fi simplu", a spus Kelemen.
El a adăugat că, pe