Armata americană a suspendat vineri zborurile de testare a noilor avioane de vânătoare de tip F-35, din cauza unor potenţiale probleme la motor, potrivit unei purtătoare de cuvânt, un pas înapoi în cadrul acestui program afectat de costuri prohibitive şi numeroase incidente tehnice, relatează AFP, citată de Mediafax.
Această suspendare reprezintă o "măsură de precauţie", în urma descoperirii unei fisuri la o lamă a turbinei unui motor al unui avion de tip F-35, la baza Edwards, în California (vest), porivit purtătoarei de cuvânt Kyra Hawn.
"Este prea devreme să ştim care va fi impactul acestei descoperiri asupra flotei în ansamblul ei, dar, ca măsură de precauţie, toate operaţiunile ce includ avioane de tip F-35 sunt suspndate până când vom şti exact ce a cauzat această fisură", a precizat ea, citată într-un comunicat.
Statele Unite dispun, la ora actuală, de 51 de avioane de tip F-35.
"Trebuie să vedem dacă este un incident izolat sau dacă implică consecinţe mai importante", a declarat ea, pentru AFP.
Hawn a precizat că lama fisurată de turbină a fost trimisă la uzina fabricantului, producătorul de motoare Pratt and Whitney, în Connecticut (nord-est), pentru a fi examinată.
Pentagonul nutreşte multe speranţe în legătură cu avionul de vânătoare de tip F-35, care urmează să înlocuiască actualele avioane de luptă aparţinând US Air Force, US Navy şi US Marines până la sfârşitul acestui deceniu.
Armata americană prevede să producă 2.443 de avioane pentru ea şi alte câteva sute pentru opt parteneri internaţionali, care au investit în acest proiect, dar şi pentru alţi doi clienţi, şi anume Japonia şi Israelul.
Totuşi, ţările implicate în acest program sunt tot mai îngrijorate din cauza depăşirii costurilor şi întârzierilor de producţie.
Armata americană a suspendat vineri zborurile de testare a noilor avioane de v