Ce legătură există între informatică şi creşterea iepurilor de rasă? Aparent, niciuna. A creat, însă, o punte de legătură între cele două fostul inspector şcolar Alexandru Mureşan, în prezent profesor de informatică la Colegiu Tehnic "Alesandru Papiu Ilarian" şi, mai nou, împătimit crescător de iepuri de rasă.
În această ultimă calitate l-am cunoscut sâmbătă, 23 februarie, la Expoziţia Judeţeană de Iepuri de rasă şi păsări de curte, organizată de Asociaţia Crescătorilor de păsări de curte, ornament şi animale mici de rasă Sălaj în unul din fostele ateliere ale Colegiului Tehnic "Alesandru Papiu Ilarian". Acolo l-am întâlnit pe profesorul Alexandru Mureşan, care nu avea niciun calculator la îndemână ci îşi supraveghea, cu o mândrie aproape părintească, iepurii aduşi la expoziţie.
Profesorul ne spune că a început să crească iepuri de rasă de aproape patru ani şi mărturiseşte că munca pe care o presupune această pasiune este, de fapt, o terapie. O terapie prin care te deconectezi de la grijile şi stresul cotidian şi te dedici, exclusiv, câteva ore pe zi, tăcutelor patrupede. Pe lângă doza de relaxare cu care această pasiune vine la... pachet, ea aduce şi anumite satisfacţii, mai ales atunci când vezi, la expoziţii de genul celei care s-a încheiat azi la Zalău, că munca ta dă roade şi că specialişti din domeniu - invitaţi ca şi arbitri la eveniment - dau punctaje maxime micilor tale exponate.
Alexandru Mureşan spune că, cel puţin deocamdată, nu se poate pune şi problema unor satisfacţii materiale. "Noi ne bucurăm dacă reuşim să fim "pe zero". Nu ne putem gândi încă la profit", spune el, precizând că, deocamdată, încă mai cumpără animale, exemplarele mai valoroase putând merge şi până la 200 de euro.
Expoziţia de la API s-a deschis joi şi a reunit 18 crescători de iepuri de rasă, patru crescători de păsări, plus un tânăr pasion