Anunţul Parchetului privind frauda din bănci, care ar fi cuprins 80% din sistem, reprezintă o problemă de siguranţă naţională şi trebuia discutat în CSAT, susţine şeful supravegherii bancare, Nicolae Cinteză, precizând că investitorii străini au cerut lămuriri la roadshow-ul din februarie.
"Astfel de anunţuri nu fac bine unui potenţial investitor. Dacă aţi avea o sumă de bani şi aţi vrea s-o investiţi în România şi auziţi astfel de anunţuri, vă mai gândiţi dacă veniţi, pentru că banii ăştia îi rulezi prin sistem. Păi, 80% e viciat? Atunci e o problemă de securitate naţională. După părerea mea trebuia să se discute în CSAT", a spus directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, la un seminar economic organizat la Sinaia.
El a reluat discuţia privind modul în care parchetul a comunicat publicului anchetarea fraudelor bancare la BRD şi Volksbank, arătând că vehicularea unor informaţii total nerealiste, precum aceea că 80% din sistem este fraudat poate dăuna foarte mult imaginii României şi va îndepărat investitorii străini.
"Până şi la prospectul de emisiune al obligaţiunilor în dolari a apărut o întrebare: ce e domnule cu dauna asta? (..) Cifra e provizionată, nu mai produce efecte. A produs atâtea necazuri, şi procentul ăla de 80%, şi numele, dosarul bancherilor (...) Vino nene de la început şi spune că e vorba de suma asta. Mai ales că banca a anunţat de la început că toată suma este provizionată", a spus Cinteză.
Şeful supravegherii a opinat că în cele două cazuri nu lise poate imputa ceva angajaţiilor, chiar dacă ar fi încălcat norma de creditare, dar analiza de risc le spunea că pot încălca norma. Fapta nu poate fi sancţionată decât dacă angajaţii ar fi aprobat împrumuturile conştienţi că nu se vor mai întoarce, sau au primit mită pentru a le aproba.
"Cel puţin în cazul Volksbank, sesizarea noastră e din noiembrie 20