De 24 de ani, consumul de aurolac este un fenomen ignorat de către autorităţile de România. În toţi aceşti ani, nici Agenţia Naţională Antidrog şi nici ONG-urile nu au elaborat vreo strategie pentru stoparea cestui fenomen. Profesorul universitar dr. Dan V. Poenaru, prorectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş” Timişoara a iniţiat luna aceasta primul proiect de interzicere a vânzării aurolacului către persoanele sub 18 ani. Acesta vrea ca Timişoara să devină primul oraş din ţară în care să se aplice acest lucru şi s ebucură de susţinerea primarului Timişoarei dar şi a mai multor organizaţii. Mai mult, Dan Poenaru a elaborat şi o iniţiativă legislativă, care aşteaptă sprijinul parlamentarilor.
O simplă căutare a cuvântului “aurolac” pe pagina de internet a Agenţiei Naţionale Antidrog nu oferă nici un rezultat. Asta în condiţiile în care, ultimul studiu oficial, realizat în 2010, situează Timişoara şi zona de vest a ţării pe primele locuri în ceea ce priveşte consumul de aurolac, alături de substanţe inhalante, ecstasy şi ketamină. Aceleaşi cifre alarmante sunt atinse şi în Bucureşti. Aurolacul – drogul cel mai consumat de copiii şi oamenii străzii – este un amestec de bronz aluminiu, bronz argintiu sau bronz auriu cu efecte devastatoare asupra sănătăţii umane. Descoperit de consumatori şi utilizat după revoluţia din 1989, a ucis şi distrus foarte multe vieţi şi drogul, cu un risc criminogen foarte înalt, continuă să ucidă. De aceea, prof. dr. Dan V. Poenaru, prorectorul Universităţii de Medicină Timişoara, a propus o lege care să interzică vânzarea acestui periculos drog minorilor.
Inhalarea gazelor de aurolac – bronz aluminiu, bronz argintiu sau bronz auriu – afectează grav sistemul nervos central, pe termen lung, iar cei care îl consumă, de obicei copiii străzii, pot ajunge să comită acte de tâlhărie şi chiar asasinate, pen