Zeci de mii de bulgari au manifestat şi ieri, în întreaga ţară, în semn de protest faţă de sărăcie şi corupţie, cerând introducerea unui control din partea societăţii civile asupra instituţiilor statului.
Peste zece mii de oameni au defilat la Sofia, agitând drapele şi scandând sloganuri ca „Mafia“, „Partidele, afară“ sau „Suntem mulţi, suntem puternici“. Protestatarii purtau banderole care proclamau „Unitate împotriva jafului“ sau „Stop mafiei“.
Preşedintele Rosen Plevneliev, care s-a adresat mulţimii, a fost huiduit, în timp ce le mulţumea pentru „poziţia lor civilă activă“. El a invitat reprezentanţi ai manifestanţilor, alături de cei ai sindicatelor şi patronatelor, să „discute probleme importante în faţa ţării“, începând de săptămâna viitoare, la preşedinţie.
Sâmbătă, peste 30 de organizaţii ale societăţii civile din Bulgaria, care au scos oamenii în stradă şi au forţat guvernul conservator condus de Boiko Borisov să demisioneze, s-au reunit la Sliven şi la Sofia pentru a se organiza şi a-şi formula revendicările. Liderii acestor grupări au cerut modificarea Constituţiei pentru ca societatea civilă să aibă o reprezentare de 50 la sută în Parlament şi ca deputaţii să îşi poată piarde imunitatea şi locul în Legislativ înainte de sfârşitul mandatului.
Ei au mai solicitat un moratoriu asupra achitării facturilor de electricitate, eliminarea TVA pentru energie electrică, precum şi începerea anchetelor asupra privatizărilor companiilor bulgare şi asupra utilizării fondurilor europene. Şi principalele două sindicate bulgare KNSB (stânga) şi Podkrepa (dreapta) precum şi Camera pentru Industrie (BIA) s-au alăturat revendicărilor privind o nouă Constituţie care să garanteze o mai mare participare a societăţii civile. Sindicatele s-au declarat totuşi împotriva cererilor de naţionalizare a societăţilor de distribuţie a energiei -