Moldova a încălcat Carta Socială la toate aspectele, guvernantii eșuând să creeze noi oportunități pentru locuri de muncă, dar și să interzică prin lege discriminarea.
Carta Sociala, un un document care aduna sub o singura umbrela legislativa toate drepturile sociale ale europenilor, si pe care s-au angajat sa il respecte peste 40 din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei este pusa la grea incercare de la declansarea crizei economice.
Ultimul raport referitor la respectarea prevederilor Cartei in 2012, document facut public de Comitetul European pentru Drepturi Sociale, arata că, cel putin capitolele legate de piata muncii si drepturile lucratorilor, lasa putine tari in afara spatiului violatorilor Cartei.
In cifre acest ultim raport arata asa: 622 de concluzii referitoare la 42 tari si 155 de violari ale Cartei.
Dincolo de valoarea sa statistica si analitica, documentul le poate servi chiar celor carora le-au fost incalcate drepturile, caci el poate fi folosit in instanta. Altfel spus, cei care au fost concediati fara preaviz, de pilda, pot da compania si chiar statul in judecata, fie impreuna cu sindicatul din care fac parte, fie de unii singuri, avand drept baza concluziile raportului Comitetului pentru Drepturi Sociale.
Louis Jimena Quesada, presedintele Comitetului pentru Drepturi Sociale: „Acest lucru nu doar ca este posibil, dar este necesar. Pot adresa plangeri nu doar grupuri, cum e cazul sindicatelor, ci si persoane individuale. Daca o persoana consulta concluziile rapoartelor nostre si constata ca in baza Cartei - care este legislatie obligatorie pentru statele semnatare -, drepturile sale ca lucrator au fost incalcate, poate sa se adreseze justitiei din tara sa, caci concluziile noastre au valoare de document juridic. Comitetul de Ministri al Consiliului Europei supervizeaza aplicarea