Două încercări nereuşite de a aduce mere pe băncile elevilor din judeţ i-au făcut pe oficialii Consiliului Judeţean să se gândească serios la o licitaţie pentru miere, dacă nici pentru anul şcolar 2013 - 2014 nu se găsesc doritori pentru a livra fructe în şcoli.
Elevii din clasele I-VIII şi din grădiniţele judeţului primesc şi în acest an doar lapte şi corn, ordonanţa care reglementează aplicarea programului de suţinere a consumului de fructe neputând fi pusă în aplicare, din lipsă de ofertanţi. Ca o ultimă soluţie, vor fi „testaţi” şi apicultorii, unde se speră la mai mult succes, mierea nefiind un produs la fel de perisabil.
Consiliul Judeţean a organizat pentru anii şcolari trecuţi două licitaţii pentru a le aduce elevilor mere pe bănci, însă fără niciun rezultat. Valoarea mică alocată fiecărui elev, obligativitatea ca din această valoare să se livreze şi mere de o anume dimensiune, dar să se asigure şi transportul şi, eventual, depozitarea, i-a îndepărtat pe producători sau distribuitori, care n-au văzut într-un astfel de contract o afacere.
Pentru fiecare elev este prevăzută o valoare de 0.315 lei, alocaţia zilnică, în timp ce contractul vizează maximum 100 de zile în cadrul unui an şcolar. Limita valorică trebuie să acopere preţul integral de achiziţie a fructelor proaspete, inclusiv taxa pe valoare adăugată, care între timp a crescut la 24% (în timp ce valoarea alocată a rămas neschimbată din 2010), cheltuieli de transport, distribuţie şi, dacă merele vin de la distanţe mari, depozitare. Cu depozitele ar mai fi o problemă, pe raza judeţului fiind puţine şi neadaptate unor asemenea cantităţi (pentru şcolile aflate la distanţe între 25 şi 50 km de locul din care firma se aprovizionează merele ar trebui aduse de două ori pe săptămână, iar la şcolile aflate la peste 50 de km, săptămânal).
„Consiliul Judeţean va iniţia o no