Scris de Alexandra Lăzureanu - Pe fondul creşterii consumului de droguri în România, încep să apară şi primele cazuri de nou-născuţi cu mame consumatoare de droguri.
În acest context, joi, la sediul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, reprezentanţii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Bihor au organizat masa rotundă cu tema „Riscurile consumului de droguri la mamă şi copil”. Evenimentul face parte din cadrul campaniei cu acelaşi nume, iniţiată şi derulată de către Agenţia Naţională Antidrog (ANA), având ca obiectiv general sensibilizarea şi conştientizarea viitoarelor mame cu privire la riscurile asociate consumului de tutun, alcool şi droguri asupra fătului. Conform ultimului Raport Naţional privind situaţia drogurilor în România 2011, realizat de ANA, una dintre cele mai importante probleme asociate consumului de droguri la părinţi este corelaţia dintre dependenţa de droguri a mamelor şi naşterea copiilor dependenţi. În plus, aceştia prezintă, în majoritatea cazurilor, patologie medico-psiho-socială, fiind predispuşi la tulburări de dezvoltare, atât cognitive, cât şi somatice, la probleme de nutriţie şi o stare excesivă de iritabilitate.
Malformaţii şi multe probleme
Pe de altă parte, potrivit specialiştilor, mortalitatea infantilă este mai ridicată în rândul nou-născuţilor proveniţi din mame consumatoare de droguri. În acest sens, opiniile experţilor relevă faptul că administrarea drogurilor în timpul sarcinii creşte foarte mult riscul de apariţie a malformaţiilor congenitale, de naştere prematură, de greutate mică la naştere sau chiar de pierdere a sarcinii. Totodată, consumul de droguri ilicite este asociat cu morbiditate şi mortalitate crescută în rândul nou-născuţilor şi expune, în special în cazul consumului pe cale injectabilă, şi la alţi factori de risc care sunt nocivi atât pentru mame, cât şi pen