La fel ca proteinele sau grăsimile, carbohidraţii reprezintă una dintre categoriile esenţiale de nutrienţi de care are nevoie organismul pentru a funcţiona corespunzător. Când ajung în organism, carbohidraţii procuraţi din alimente se transformă în glucoză, devenind astfel o sursă preţioasă de energie. Iată care este diferenţa între carbohidraţii buni şi cei răi pentru sănătate. La fel ca proteinele sau grăsimile, carbohidraţii reprezintă una dintre categoriile esenţiale de nutrienţi de care are nevoie organismul pentru a funcţiona corespunzător. Când ajung în organism, carbohidraţii procuraţi din alimente se transformă în glucoză, devenind astfel o sursă preţioasă de energie. Iată care este diferenţa între carbohidraţii buni şi cei răi pentru sănătate.
Carbohidraţii buni furnizează organismului vitamine esenţiale şi energie pentru întreaga zi. Alimentele care conţin carbohidraţi sănătoşi au puţine calorii, iar datorită faptului că se eliberează treptat în organism, contribuie la menţinerea unei siluete zvelte.
Printre sursele alimentare de carbohidraţi sănătoşi pentru organism se numără:
- produsele din cereale integrale;
- cartofii;
- legumele proaspete;
- fructele proaspete;
- orezul brun;
- fructele oleaginoase;
- lactatele.
Carbohidraţii răi, numiţi şi rafinaţi, sunt consideraţi nesănătoşi, din cauza eliberării lor rapide în organism şi creşterii bruşte a glicemiei din corp. În plus, alimentele care conţin carbohidraţi simpli (răi) au un conţinut scăzut de vitamine şi minerale esenţiale, dar bogat în calorii, ceea ce determină îngrăşarea şi apariţia multor problemele de sănătate. Iată care sunt principalele categorii de alimente care conţin carbohidraţi răi pentru sănătate:
- zahărul alb;
- produsele din cereale rafinate;
- dulciurile şi prăjiturile;
- fast-food-ul;
- mezelurile;
-