Majoritatea căminelor şcolare din municipiul Satu Mare sunt aproape pline cu elevi provenind din mediul rural. Internatul Liceului cu Program Sportiv a intrat în reabilitare, iar cel al Liceului German adăposteşte inclusiv tineri din Maramureş, atraşi de singurul liceu axat pe limba germană din nord. În pofida preţurilor mici, gradul de ocupare a internatelor şcolare, deşi a crescut, este încă destul de departe de 100%.
Costuri reduse şi supraveghere pentru liniştea părinţilor
Naveta zilnică sau statul în chirie presupun cheltuieli mult mai mari decât tarifele practivate în internate, fapt care atrage anual tot mai mulţi elevi spre locurile de cazare oferite de stat. Părinţii sunt atraşi de ideea internatelor şcolare şi ca urmare a faptului că elevii sunt supravegheaţi de padagogi, fapt imposibil de realizat în chirie la privaţi. Cei mai mulţi dintre elevii din internate provin din Oaş, Carei, Tăşnad şi Homoroade. Tarifele practicate variază de la o unitate de învăţământ la alta, însă, potrivit spuselor elevilor, fără nicio excepţie, “toate sunt mai avantajoase decât chiriile”.
18 locuri libere din 80 la internatul Liceului German
În cursul acestui an şcolar, internatul Liceului Teologic German “Johann Ettinger” Satu Mare s-a ocupat aproape la capacitate maximă. Potrivit celor declarate de directorul instituţiei, Maria Reisz, în cursul acestui an şcolar s-au înscris 62 de elevi pentru cele 80 de locuri ale internatului. Majoritatea provin din satele şvăbeşti de lângă Carei şi Tăşnad, dar 20% dintre aceştia învaţă şi la alte unităţi de învăţământ, precum Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” sau Liceul Tehnologic “Traian Vuia” Satu Mare.
Printre cei cazaţi la internatul Liceului Teoretic German se regăsesc şi elevi maramureşeni, sosiţi din Baia Mare şi Vişeu de Sus, întrucât în municipiul Baia Mare nu există un liceu în care se stud