De cele mai multe ori, durerile de spate sunt consecinţa unor poziţii defectuoase, pe care le adoptăm şi repetăm în viaţa de zi cu zi, fără să ne dăm seama. Dr. Răzvan Bănăţeanu, medic primar ortopedie, ne spune cum trebuie să stăm dacă lucrăm la birou ori în picioare, dar şi cum ridicăm corect greutăţi, pentru a preîntâmpina orice problemă legată de coloana vertebrală. De cele mai multe ori, durerile de spate sunt consecinţa unor poziţii defectuoase, pe care le adoptăm şi repetăm în viaţa de zi cu zi, fără să ne dăm seama. Dr. Răzvan Bănăţeanu, medic primar ortopedie, ne spune cum trebuie să stăm dacă lucrăm la birou ori în picioare, dar şi cum ridicăm corect greutăţi, pentru a preîntâmpina orice problemă legată de coloana vertebrală.
Când stai la birou, în faţa computerului, ai tendinţa să te apleci, iar asta afectează vertebrele lombare. Poziţia corectă e cu spatele drept şi cu picioarele aşezate pe podea sau pe un suport special. Îţi poate fi de ajutor un scaun ergonomic, pe care să-l reglezi în funcţie de înălţimea ta.
Dacă lucrezi întregul program, de opt ore sau mai mult, la computer, este indicat să faci pauză din oră în oră. Ridică- te şi plimbă-te puţin, ca să nu-ţi înţepenească spatele.
Ca şi în cazul statului în faţa computerului, dacă postura adoptată la volan e nepotrivită, se lasă cu dureri de spate. Ca să n-ai astfel de probleme, trebuie să reglezi scaunul maşinii în aşa fel încât să ai spatele drept - spătarul să fie perpendicular pe podea, nu în unghi larg.
Ca să eviţi contracturile din zona cervicală, încearcă să-ţi relaxezi umerii când stai la stop, iar dacă pleci la drum lung, fă pauză de fiecare dată când poţi şi ieşi din maşină pentru a te plimba şi a te dezmorţi un pic.
Statul în picioare vreme îndelungată afectează coloana. În urma unui studiu făcut pe 800 de salariaţi din industrie s-a constatat că 25% dintre cei car