Guvenul britanic resimte presiuni politice intense după decizia Moody's de a retrograda ratingul Marii Britanii pentru prima dată în ultimii 35 de ani, care a determinat deprecierea lirei şi a fost imediat calificată de opoziţie drept "o lovitură umilitoare" pentru premier şi ministrul Finanţelor.
Marea Britanie a pierdut ratingul de top triplu A pentru prima dată din 1978, Moody's retrogradând guvernul de la Londra la "Aa1" din cauza creşterii economice slabe anticipată de agenţie pentru următorii ani şi datoriilor în urcare.
Moody's a precizat, într-un comunicat transmis sâmbătă, că programul de reducere a datoriilor derulat de Marea Britanie se va confrunta cu dificultăţi semnificative.
Ministrul Finanţelor, George Osborne, a declarat că decizia "reprezintă un avertisment ferm privind problemele legate de datorii".
"Această decizie nu ne va slăbi determinarea de a ne realiza planul de revenire economică, ci ne va încuraja. Vom continua să aplicăm planul prin care am redus deja deficitul cu un sfert", a afirmat Osborne, citat de BBC.
Marea Britanie şi-a menţinut ratingul "AAA" de la Moody's şi Standard & Poor's (S&P) în ultimii 35 de ani.
Retrogradarea creşte presiunea politică asupra guvernului, opoziţia - Partidul Laburist - cerându-i deja lui Osborne să reducă măsurile de austeritate pentru a încuraja revenirea economiei, potrivit Bloomberg.
Unul dintre liderii Partidului Laburist, Ed Balls, a descris decizia Moody's drept "o lovitură umilitoare pentru un premier şi un ministru de finanţe care au declarat că menţinerea ratingului AAA reprezintă un test pentru credibilitatea lor economică şi politică", potrivit BBC.
Lira sterlină a scăzut în ultimele 30 de minute ale şedinţei de tranzacţionare de vineri de la New York, încheind săptămâna în scădere cu 0,6%, la 1,5163 d