Ce comportament defineşte infidelitatea? Ce înseamnă pentru tine să-ţi înşeli partenerul? Dar, mai ales, ce prespune să fii înşelat? Un studiu recent al Universităţii din Michigan dezvăluie atitudinea modernă a oamenilor asupra înşelatului în cuplu.
Studiul, intitulat „A fost înşelat? Percepţiile variază în funcţie de sex, anxietate şi comportament” şi publicat în jurnalul medical „Evolutionary Psychology”, a fost realizat pe 456 de studenţi. Aceştia au participat la cursuri introductive de psihologie la două universităţi din America.
La finalul acestora, tinerii au fost rugaţi să se uite peste 27 de tipuri diferite de comportament, apoi să noteze, pe o scară de la 1 la 100, care dintre acţiuni echivalează cu înşelatul partenerului– 0 fiind asociat cu „nu reprezintă înşelat”, iar 100 cu „infidelitate totală”.
Deloc surprinzător, actul sexual în afara relaţiei este considerat de 97,7% infidelitate totală, urmat de sexul oral, cu un procent de 96,8%. Mai jos sunt câteva acţiuni catalogate drept infidelitate, cât timp au loc în afara cuplului, acţiuni despre care acum câţiva ani nu se putea vorbi. Sărutat pe buze: 88.7 Trimiterea emailurilor cu poze nud: 88.2 Mesaje erotice: 82.6 Dormit în acelaşi pat: 68.4 Ţinut de mâini: 63.2 Formarea unei legături emoţionale: 52.4 Stat în poala altcuiva: 52.2 Ieşit la cină: 41.4 Împărtăşirea secretelor: 36.5 Îmbrăţişări mai lungi de 10 secunde: 34.5
Cercetătorii au fost interesaţi, de altfel, şi de cum nivelul de nesiguranţă al unei persoane în relaţia sa afectează felul în care vede infidelitatea. Cei care nu sunt siguri pe relaţiile lor au tendinţa să considere comportamentul social mult mai relevant pentru a defini infidelitatea, în timp ce persoanele care evită implicarea pe termen lung în relaţii au oferit comportamentului sexual şi erotic un indicativ mic.