Moștenitorii marilor boieri de odinioară vin să-și vadă proprietățile, deși locuiesc la sute și mii de kilometri de comunele Bozieni, Făurei sau Văleni. Suprafețele de teren pe care le-au primit după 1990 sunt date în arendă societăților agricole din comune.
Foto: Robert Michael de Stârcea, urmașul boierului Stârcea din comuna Văleni
Multe terenuri agricole din jurul Romanului au fost revendicate și redobândite de urmașii unor boieri. La fel ca și moșierii care au stăpânit întinse terenuri agricole în comunele din împrejurimile orașului și nu au vrut să înstrăineze pământul, urmașii lor, deși locuiesc la sute și chiar mii de kilometri distanță de locul unde familiile lor au avut moșii întinse, sunt interesați să folosească proprietățile.
Unul dintre moștenitorii boierului Ghika, Elena Ghika, este stabilit în Franța. Conform Legii 247/2005, a primit, în 2009, prin retrocedare, școala din satul Budești și conacul de la Climești, precum și 50 de hectare de teren. În proprietatea Elenei Ghika a intrat o suprafață de 37 de hectare de pășune, precum și toată pădurea din satul Climești, în suprafață de 240 de hectare.
Potrivit localnicilor, familia Ghika a avut rădăcini adânci în satele din comuna Făurei. Familia Ghika își petrecea iarna la Paris, iar vara venea la moșia din comuna Făurei, administrată de un vechil. La fel ca atunci, Elena Ghika revine în comună pentru a-și vedea proprietatea, dar și pentru un litigiu privind acordarea a 100 de hectare de teren pe care aceasta le cere de la Primăria Făurei.
Boierul Robert Michael de Stârcea, singurul urmaș al boierului Stârcea din comuna Văleni, face lunar naveta între Anglia și România. Acesta a intrat în posesia unei moșteniri care înseamnă 1.007 hectare de pădure, 50 de hectare de teren arabil și clădiri. “Pământul boierului Stârcea este lucrat de o asociație agricolă din comună. Este