Vestea a picat de curând şi n-a fost deloc luată în serios. Majoritatea celor pe care îi cunosc au râs ori au făcut rapid referire la frustrările sexuale ale cercetătorilor care semnează studiul. Din el aflăm că nu ţigara, ci felaţia şi cunnilingusul stau în fruntea factorilor de risc pentru cancer orofaringian. Trebuia să cerem detalii. Iată-le!
Sexul oral a depăşit în ultimii ani tutunul în clasamentul celor mai periculoşi factori de risc asociaţi cu declanşarea cancerului orofaringian, mai ales în cazul tinerilor americani.
Vechea noastră cunoştinţa, HPV-ul
Doctorii au depistat la nivelul tumorilor canceroase acele papiloma virusuri (HPV), responsabile de cel mai frecvent întâlnite infecţii transmisibile pe cale sexuală şi care sunt, totodată, principala cauză a apariţiei cancerului de col uterin.
Persoanele infectate cu aceste virusuri, în special cu tulpina HPV-16, „se confruntă cu un risc de cancer orofaringian de 32 de ori mai mare decât restul populaţiei, acest risc fiind considerabil mai mare faţă de cel asociat cu fumatul, care este doar de 3 ori mai mare”, a declarat Maura Gillison, medic la Universitatea din Ohio.
Doamna, care studiază această temă de peste 15 ani, a declarat cu această ocazie că persoanele care întreţin raporturi bucogenitale cu mai mult de 6 parteneri pe parcursul vieţii se confruntă cu un risc de cancer orofaringian de peste 8 ori mai mare comparativ cu restul populaţiei. În plus, progresia cea mai rapidă a fost înregistrată în rândul bărbaţilor albi, a precizat ea, adăugând că acest fenomen „rămâne însă inexplicabil”.
Am ţinut să aflăm cum vede aceste concluzii şi ginecologul nostru consultant, Ruxandra Dumitrescu. „Se presupune că la partenerul masculin se adaugă şi alţi factori de risc: fumatul, băuturile cu temperaturi extreme (fierbinte, gheaţă), consumul de alcool etc. De asemenea, folosirea