În acest an, Teatrul Municipal ”Mr. Gh. Pastia” îşi sărbătoreşte centenarul. Arhivele judeţului Vrancea păstrează povestea celui care, donându-şi averea, a construit Teatrul Municipal şi Ateneul, lăcaşuri de cultură care îi poartă numele: maiorul Gheorghe Pastia. Florin Marian Dîrdală, referent la Arhivele Naţionale – filiala Vrancea, a studiat mai multe documente de arhivă şi lucrări istorice şi a scos la lumină amănunte puţin cunoscute din viaţa unuia dintre cei mai mari filantropi ai oraşului nostru.
Ziarul de dimineaţă ”Viitorul” anunţa, la 23 aprilie /6 mai 1908, că maiorul Gheorghe Pastia, membru al vechii familii Pastia, cu obârşie în oraşul Unirii, a donat Primăriei Focşani o sumă uriaşă pentru acele vremuri în scopul construirii teatrului din Focşani. ”Şi pentru că nimic pe lumea asta nu e întâmplător, filantropul nostru a făcut acest gest extraordinar pentru că a văzut astfel de fapte în familia sa. Tatăl, Tache Pastia, a donat bani buni pentru construirea localului Şcolii nr. 2 din Focşani de pe strada Cuza Vodă, azi anexa liceului Cuza, iar vărul său îndepărtat Scarlat Pastia, primar al Iaşului în perioada 11 ianuarie 1877 – 3 ia-nuarie 1879, a construit pe banii lui fântânile din cartierele Nicolina, Frumoasa şi Socola, pe vremea când în Iaşi nu exista apă potabilă, a făcut donaţii importante Universităţii “Al. I. Cuza” şi societăţii “Reuniunea Femeilor Române” din Iaşi, şi a trimis, pe cheltuiala sa, la Paris, tineri pentru studii înalte”, spune Florin Dîrdală de la Arhivele judeţene.
Maiorul Gheorghe Pastia era fiul lui Dimitrie V. Pastia, zis şi Tache Pastia Cap Bun.
Vărul maiorului Pastia, Scarlat Pastia, a vrut să construiască şi un teatru la Iaşi, dar a reuşit doar să transforme un hotel într-un teatru. Cu toate acţiunile lui, ce ar fi înmuiat până şi o piatră, darămite inimile ieşenilor care ar fi trebuit să-l o