Peste 500 firme din sfera afacerilor cu produse siderugice au intrat, în perioada 2009 – 2012, în insolvenţă, iar nivelul mediu al cifrei de afaceri pe acest grup profesional a scăzut, faţă de 2008, cu circa 35%, potrivit datelor Asociaţiei Române a Distribuitorilor de Metal (ARDIMET).
În ultimii cinci ani, consumul aparent de produse siderurgice a scăzut cu 38%, de la 4,3 milioane tone în 2007, la 2,6 milioane tone, în 2012; importurile reprezintă 81% în totalul consumului (în primele 10 luni din 2012, România a importat 2,012 milioane tone produse siderurgice finite, potrivit ARDIMET). Livrările la intern ale producătorilor siderurgici din România nu depăşesc, anual, 450 – 500 de mii de tone.
„2012 a fost cel mai slab an din ultimii 5 ani pentru distribuţia de produse siderurgice. (...) Criza a lovit foarte puternic capitalul românesc, încă insuficient maturizat la momentul declanşării fenomenului. Oamenii de afaceri din România au plătit pentru scăderea cererii, pentru scăderea preţurilor, pentru creşterea stocurilor, pentru atitudinea exagerat de circumspectă a băncilor în susţinerea financiară chiar şi a celor mai prospere şi sigure afaceri”, explică Petru Todoran, director executiv al ARDIMET. Oamenii de afaceri din Români, continuă el, „au suferit cel mai mult din cauza Legii Insolvenţei, una din legile cele mai urâte ale perioadei, care a facilitat exercitarea abuzivă a fraudei la limita legalităţii”.
În siderugie, criza s-a făcut simţită în România la jumătatea lunii septembrie 2008, când preţurile la oţel beton au început să scadă. Concret, de la circa 640 euro/tonă
în 2008, preţul oţelului beton s-a redus până la jumătate în 2009. (A venit criza şi a lovit (mai ales) piaţa imobiliară şi industria auto, adică pilonii care au dus la creşterea cererii de oţel. Ponderea diferitelor ramuri ale economiei în consumul