În urmă cu doi ani, Comisia Europeană a emis Directiva (2011/7/UE) prin care impune statelor membre să reducă termenele de plată a facturilor la 30 de zile. Termenul de intrare în vigoare este 12 martie, iar România se află printre statele care nu au cerut derogare de la termen.
Deşi efectele ei par a fi benefice pentru mediul de afaceri (există posibilitatea unei penalităţi minime directe, de 40 de euro, pentru orice factură neonorată în termen, urmată, evident, de celelalte tipuri de daune care pot fi solicitate prin contract), apare o problemă pentru statul român, care are datorii neplătite cu lunile şi chiar anii către firme. Spre exemplu, termenele contractuale de plată către distribuitorii de medicamente sunt de 180 de zile, în vreme ce termenele efective de plată ajung la 300 de zile. Pe noua lege, facturile trebuie plătite în 60 de zile.
Legislația europeană se va aplica de la jumătatea lunii martie 2013, astfel că noul termen de 30 de zile la plata facturilor se referă doar la facturile emise după această dată, normele europene neputând fi aplicate retroactiv.
“Legea intră în vigoare la data de 12 martie. Nu am solicitat nici o derogare de la Comisia Europeană”, a declarat ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, citat de Economica.net. În ceea ce priveşte plata arieratelor către sistemul de sănătate, ministrul delegat pentru buget a spus că sunt bani. “Este prinsă în buget suma de 3,5 miliarde de lei, pentru sănătate,” a spus ministrul.
Combaterea întârzierii în efectuarea plăţilor în tranzacţiile comerciale
Reglementarea majorităţii tranzacţiilor comerciale în cadrul Uniunii Europene (UE) se efectuează pe baza unui termen mai mult sau mai puţin lung, furnizorul sau prestatorul acordând clientului un termen pentru achitarea facturii. Dar, se întâmplă adesea ca facturile să rămână neplătite mult ti