agrointel.roÎn Cluj rasa a reuşit să cucerească doar mesele restaurantelor, nu şi crescătoriile.
„Porcul-somon” sau „uleiul de măsline cu patru picioare”, cândva o rasă foarte răspândită în zona Transilvaniei, pare să fie apreciat, din nou, de către fermierii români, care încearcă revitalizarea acestei rase cu ajutorul nou-înfiinţatei asociaţii băimărene a crescătorilor de porci de Mangaliţa.
„Clienţii cărora le furnizăm carne proaspătă sunt, în cea mai mare parte, restaurantele din Bucureşti, Cluj şi Baia Mare. Distribuim, de asemenea, mezeluri din carne de Mangaliţa prin lanţurile de retail şi pieţele din Baia-Mare, Cluj-Napoca, Braşov, Iaşi, Sibiu şi Bucureşti, în special prin Real şi Cora, unde avem standuri, dar şi prin târgurile de produse tradiţionale organizate în oraşele din ţară”, a declarat Ioan Tătăran, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Porci Mangaliţa, citat de agrointel.ro.
Crescătorii porcilor de Mangaliţa din Cluj se pot număra pe degete potrivit preşedintelui Asociaţiei Crescătorilor de Suine din judeţ, Radu Berchez. „La Cluj nu este un nucleu de crescători de Mangaliţa. Sunt câţiva fermieri care au un număr redus de exemplare. Este doar o modă, un moft. În Ungaria sunt multe exemplare pentru că porcii crescuţi industrial nu au grăsime, iar această rasă vine să umple acest gol, având un procent important de grăsime. Preţul mare de vânzare este justificat şi de faptul că un exemplar ajunge la 150 de kilograme în doi ani faţă de alte rase care ajung la aceeaşi greutate în şase luni”, explică Berchez.
Rasa, abandonată după 1989 la noi în ţară, a fost „adoptată” de unguri, care sunt acum printre cei mai mari exportatori din lume de jambon de Mangaliţa, la preţuri de peste 80 de euro pe kilogram.
Carnea se bucură de succes datorită conţinutului redus de colesterol. Ea este asociată celei de somon, procentul de acizi gr