MiniOlimpiada Carpaţilor, la care au luat parte 800 de sportivi din 45 de ţări, s-a încheiat vineri seară: favoriţii ruşi au cucerit cele mai multe medalii, românii s-au descurcat încurajator. Nu au lipsit accidentările, momentele amuzante ori de suspans.
8 sporturi de iarnă. 7 locaţii. 6 zile. 5 localităţi din România însufleţite de sport. 4 grupe de vîrstă, 14, 15, 16 şi 17 ani, omogenizate sub genericul de tineret european. 3 medalii cucerite de sportivi autohtoni. 2 săptămîni în care flacăra olimpică a stat în Braşov.
O numărătoare inversă fericită pentru România. Pentru prima oară după Revoluţie, România a fost gazda unei competiţii de amploare. Şi, tot în premieră, aceasta a fost una dedicată sporturilor de iarnă, beneficiarele unei atenţii reduse în ţară. Iată principalele borne ale competiţiei organizate în munţii Bucegi!
Ziua 1 - duminică
Dacă JO de vară debutează cu fotbalul, FOTE şi-a desemnat o avangardă inedită: probele de short-track. Sport nou pentru spectatori, dar şi participanţi: primele românce intrate în concurs, Teodora Pană şi Bianca Stănică, trecuseră de la patinaj viteză la short-track cu doar 3 luni înainte!
Întîiul român aproape de medalie a fost Emil Imre, căzut în finala probei masculine de 1.500 de metri. Ziua de debut s-a încheiat cu festivitatea de deschidere. Deopotrivă apreciată şi hulită, criticii reproşînd spectacolul subţire, stingerea flăcării olimpice ori haosul de la porţile de acces.
Ziua 2 - luni
Săptămîna curentă a debutat cu un incident neplăcut: tînăra poloneză Katarzyna Jankowska s-a accidentat grav la schi alpin, ruptură musculară. S-au derulat primele probe şi la schi fond, hochei ori sărituri cu schiurile.
La ultimul sport, românii s-au descurcat onorabil, Pîtea, Torok şi Tatu terminînd în primii 20. Slovenul Cene Prevc a bătut de două ori recordul trambulinei de la Rîşnov,