O nouă iniţiativă globală , care va fi lansată în Marea Britanie de un grup de academicieni şi laureaţi ai premiului Nobel pentru pace, încearcă să convingă guvernele să interzică “roboţii ucigaşi” înainte ca aceştia să înceapă să fie produşi, potrivit The Guardian.
Armele autonome, următorul pas în tehnologia militară după crearea dronelor, se află deja în dezvoltare şi vor fi disponibile în următorul deceniu, spune doctorul Noel Sharkey, profesor la universitatea Sheffield şi expert în robotică şi inteligenţă artificială. Acesta crede că dezvoltarea acestui tip de arme este nereglementată şi că implicaţiile morale ale unu astfel de proiect nu sunt luate în calcul.
Campania “Opriţi Roboţii Ucigaşi” va fi lansată în aprilie în Camera Comunelor din Parlamentul Marii Britanii. Printre susţinătorii acestei campanii, prin care se doreşte semnarea unui tratat global împotriva armelor autonome, se numără şi grupuri care au protestat, cu succes, împotriva folosirii bombelor cu defragmentare şi a minelor antipersonal.
“Aceste lucruri nu mai ţin de domeniul science fiction ci se află în dezvoltare. Aripa de cercetare a Pentagonului lucrează la X47B, o dronă care poate vira la viteze imposibil de suportat de corpul uman şi care ar putea duce războiul cu arme autonome oriunde pe planetă”, a declarat Sharkey care a mai specificat că “în America se antrenează mai mulţi piloţi de drone decât piloţi de aviaţie şi se caută tineri foarte pricepuţi la jocurile video”.
Tehnologia avansează, legislaţia nu
Profesorul insistă că atitudinea lui nu este una anti-război şi se declară îngrijorat de rapiditatea cu care evoluează tehnologia în raport cu criteriile Convenţiei de la Geneva şi cu legile internaţionale privind războiul.
“Există o mulţime de oameni foarte entuziasmaţi în legătură cu această tehnologie în SUA, BAE Systems, China, Israel şi Rusia, o