Bucataria-Romaneasca.ro va recomanda o reteta delicioasa de weekend: Profiterol
Ingrediente
Aluat gogosi :50 ml ulei, 100 ml apa, 100 gr faina, 3 oua, un praf de sare
Crema:100 gr amidon, 350 ml lapte, 2 oua, 90 gr zahar, 25 ml lapte pentru dizolvat amidonul, 2 pliculete de zahar vanilat, un praf de sare.
Sos de ciocolata: 20 gr cacao, 100 gr margarina, 80 gr zahar, rom.
Decor: frisca, inghetata de vanilie.
Preparare coji profiterol
Apa, uleiul si sarea se fierb intr-un vas pana atinge punctul de fierbere, se adauga intreaga cantitate de faina, se amesteca cu paleta repede pentru a asigura inglobarea intregii cantitati de faina, pana ce aluatul se desprinde usor de peretii vasului.
Se retrage continuand amestecarea pana scade temperatura. Se incorporeaza ouale ( unul cate unul) prin amestecare continua ingloband, concomitent, si o mare cantitate de aer.
Turnarea aluatului se face cu posul sub forma de aveline. Coacerea se realizeaza la temperatura ridicata (180 gr), apoi la temperatura moderata (120 gr), fara a deschide cuptorul in primele 10-15 minute. Coaja dupa coacere trebuie sa fie uscata.
Preparare crema
Intr-un vas punem laptele la fiert. Separat in alt vas se amesteca ouale, cu zahar, praf de sare, amidonul, si turnam lapte rece astfel incat sa putem omogeniza.
Cand laptele a inceput sa dea in clocot se adauga compozitia de mai sus si se amesteca continuu pana obtinem o crema omogena. Se ia de pe foc si se adauga zaharul vanilat apoi se amesteca.
Cojile se inteapa la baza cu varful unui cutit, se umplu cu crema de vanilie calda, cu ajutorul unui pos cu dui fara sa taiem capace.
Preparare sos de ciocolata
Intr-o cratita se pun ingredientele de mai sus si se amesteca bine.
Punem cratita pe foc , amestecand pana margarina se topeste