Membra in Uniunea Artistilor Plastici din Romania si distinsa cu numeroase premii in cadrul celor mai importante expozitii si saloane de arta din lume, Lucia Condrea este un artist unic, iar ouale inchistrite ce-i poarta semnatura sunt imaginea unui har cu care doar cei alesi de Dumnezeu sa-si bucure semenii sunt daruiti.
A participat timp de 20 de ani consecutiv in peste o suta de expozitii internationale in 10 tari (Austria, Elvetia, Germania, Franta, Belgia (Bruxelles), Italia, Grecia, Olanda, Monaco, Luxembourg). Cerintele juriilor si valoarea celorlalti expozanti au determinat-o ca in ani sa se perfectioneze, ajungand printre cei mai valorosi artisti ai lumii in acest domeniu.
Lucrarile Luciei Condrea sunt la un loc de cinste in marile muzee ale lumii, Case Regale precum si in numeroase colectii personale, ea fiind o "sursa" inepuizabila de idei si conceptii in arta romaneasca contemporana.
Muzeul ce-i poarta numele, din Moldovita (jud Suceava), are peste 5.000 de exponate, si este considerat ca fiind unic in lume prin valoarea artistica a exponatelor.
Desi nu prea vorbeste cu presa, preferand sa ramana, asa cum zice dansa, "in umbra", Lucia Condrea ne-a povestit, in dulcele grai moldovenesc, cum a inceput, cum a ajuns faimoasa in intreaga lume:
Cand ati inchistrit primul ou? De ce ati facut-o?
In copilarie, alaturi de familie. Moldovita este un tinut binecuvantat de Dumnezeu iar arta inchistririi oualor de Pasti s-a perfectionat mai ales in randul hutulilor care au transformat acest mestesug in arta adevarata.
Oul este purtatorul unor semnificatii profund legate de Invierea lui Iisus Hristos si transmite in acelasi timp bucurie, smerenie si binecuvantare cereasca.
Inceputul a fost greu?
Mi-a placut foarte mult desenul tehnic si nu numai, iar inc