Doi sateliţi de mici dimensiuni vor fi lansaţi mâine, 25 februarie, din India într-o misiune de a studia cele mai strălucitoare stele de pe cer. Aceştia au fost denumiţi “cel mai mic telescop spaţial din lume”.
Bright Target Explorer reprezintă nişte nanosateliţi care vor arăta ca nişte cuburi şi vor fi lansaţi din localitatea Sriharikota, India. . Nu sunt primii nanosateliţi trimişi în spaţiu, chiar România trimiţând anul trecut în spaţiu satelitul GOLIAT, dar acum este prima oară când aceştia vor funcţiona pe post de telescoape. Până acum, nanosateliţii erau practic purtători de senzori care studiau diferite zone din spaţiu şi trimiteau datele înapoi pe Terra.
Sateliţii vor avea 20 de centimetri lăţime şi nu cântăresc mai mult de 7 kilograme. Odată ce vor ajunge pe orbită, ei vor studia cele mai strălucitoare stele care se văd de pe Terra şi constelaţii, cum ar fi Orion, relatează space.com.
Nanosateliţii vor fi trimişi în spaţiu de Universitatea din Toronto, Canada. “BRITE va demonstra că nanosateliţii sunt capabili de performanţe care erau înainte imposibile şi pentru nave spaţiale mici”, a declarat Cordell Grant, coordonatorul proiectului.
Dispozitivele nu vor fi capabile să transporte telescoape foarte performante, aşadar imaginile nu vor fi HD, dar vor fi suficiente pentru a studia şi înregistra schimbările de luminozitate ale unei stele în timp. Asemenea observaţii ştiinţifice vor permite cercetătorilor din Canada să găsească pete pe stele, stele secundare sau chiar “cutremure” stelare, cauzate de oscilaţiile din interiorul corpului ceresc.
Cei doi sateliţi BRITE sunt doar primii dintr-o flotă de şase astfel de telescoape care vor studia cele mai strălucitoare stele. Proiectul general este realizat de un consorţiu din Austria, Polonia şi Canada. Cele trei ţări au ales să trimită astfel de mici dispozitive pentru a reduce costuril