Presa italiană scrie despre prezenţa unui „lobby gay“ în sânul Curiei Romane; Vaticanul susţine că e vorba de „calomnii“ .
ub titlul „Sex şi carieră, şantaje la Vatican în spatele renunţării lui Benedict al XVI-lea“, cotidianul „La Repubblica“(stânga) scrie că un cardinal spaniol din Opus Dei, Julian Herranz, ar fi evocat în faţa Papei dosarul „cel mai scabros“, şi anume „o reţea transversală unită de orientare sexuală“.
La rândul său, săptămânalul „Panorama“ scrie că grupul de „lobby gay“ al Vaticanului „ar fi, de departe, cel mai ramificat şi influent dintre toate cele care există în cadrul Curiei Romane“ şi ar fi fost victima şantajului din partea unor laici cu care ar avea legături de „natură mondenă“. Aceste publicaţii susţin că ar fi ajuns la aceste „încrengături“ pornind de la ancheta confidenţială condusă de trei cardinali în scandalul VatiLeaks. Presa italiană a descris, de asemenea, intrigile legate de finanţele Sfântului Scaun.
După apariţia scandalului VatiLeaks, anul trecut, majordomul Papei, Paolo Gabriele, găsit vinovat că a transmis presei documente ultraconfidenţiale, a fost condamnat, iar ulterior graţiat de către Benedict al XVI-lea. Însă numeroase întrebări rămân fără răspuns, în special cu privire la existenţa unor eventuali comanditari.
Raportul unei comisii de trei cardinali, însărcinaţi de către Papă să conducă o anchetă paralelă, a rămas secret. Potrivit presei, Joseph Ratzinger ar avea intenţia să îl divulge cardinalilor, înainte să se retragă. Concluziile acestei anchete l-ar fi determinat să îşi abandoneze postul, un lucru fără precedent de aproximativ 700 de ani.
În opinia unor specialişti în problemele Vaticanului, scurgerea de documente a putut să fie utilizată de diverşi actori pentru a discredita un rival din cadrul Curiei şi ar
putea să se repete cu scopul de a influenţa