După ce au învățat să se prefacă că sunt de acord cu voturile colegilor doar ca să nu fie amendați de presă că votează împotriva proiectelor județelor din care fac parte, parlamentarii au descoperit și cum să-și angajeze copii la cabinetele parlamentare (adică să fie plătiți din banii publici) fără să îi poată sancționa Agenția Națională de Integritate (ANI) și fără să se prindă fraierii care i-au votat. Parlamentarii își angajează rudele încrucișat.
Prin intermediul unui comunicat de presă, Institutul pentru Politici Publice (IPP) îşi exprimă dezamăgire faţă de folosirea în continuare, sub forme mai sofisticate decât în trecut, a practicii de angajare a rudelor parlamentarilor în cabinetele parlamentare.
Spre exemplu, deputaţii bircumscripţiei Botoşani – Dumitru-Verginel Gireadă (PNL) şi Costel Şoptică (PNL) au găsit o soluţie de a ocoli legislaţia privind conflictele de interese și Regulamentul Camerei şi şi-au angajat rudele de o manieră încrucişată, astfel că fiica lui Gireadă „lucrează” pentru cabinetul parlamentar al lui Şoptică iar fiul lui Şoptică „lucrează” pentru cel al lui Gireadă.
Culmea este că ideea aceasta „genială” nu i-a venit unui fost olimpic. Noul deputat din Parlamentul României Dumitru-Verginel Gireadă a obţinut bacalaureatul la 42 de ani. Timp de opt ani, din 2004, a fost primar al comunei Mihai Eminescu din județul Botoşani. În aprilie 2012 a fost condamnat definitiv la doi ani cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual şi uz de fals.
se afirmă în comunicatul IPP.
În faţa refuzului de a lua măsuri în acest sens, IPP susține că va sesiza organele competente privind neîndeplinirea sarcinilor de ordonator de credite, desemnate prin lege pentru Secretariatul General al Camerei.
se mai afirmă în comunicatul IPP.
În județul Bih