Programul guvernamental „Lapte şi corn” se derulează de zece ani, iar în cadrul acestuia, copiii din grădiniţe cu program normal, şcoala primară şi, de ceva timp, şi cei din clasele gimnaziale, beneficiază zilnic de o gustare gratuită.
De atâta vreme, însă, au rămas unităţi de învăţământ care nu au găsit resursele necesare să amenajeze spaţii corespunzătoare pentru depozitarea produselor. Astfel, „pacheţelul” trimis de Guvern este ţinut, până la distribuirea în clase, pe unde e loc, ajungând uneori chiar în cancelarie, printre cataloage.
Deficienţele în cauză au fost consemnate de reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor într-un raport transmis Instituţiei Prefectului Buzău întocmit în urma controalelor derulate în unităţile de învăţământ din judeţ anul trecut. Raportul a ajuns în luna decembrie 2012 şi la Consiliul Judeţean şi la Inspectoratul Şcolar Judeţean, pentru ca factorii de decizie să ia măsurile care se impun. Dacă, în anumite cazuri, produsele au fost livrate cu întârziere din cauza distanţelor mari până la unităţile şcolare ori din cauza faptului că acestea sunt în locuri izolate, în alte situaţii distribuţia s-a făcut o singură dată pe săptămână şi nu de două ori, ceea ce a dus la incapacitatea de depozitare a produselor lactate în spaţiile frigorifice existente în şcoli.
În plus, după ani buni de funcţionare a programului Lapte-corn, încă mai sunt şcoli în judeţ unde nu există frigidere suficiente pentru păstrarea produselor lactate. Un exemplu este Şcoala Gimnazială Bâsca Rozilei dar şi Şcoala din Haleş, Grupul Şcolar Berca, Şcoala Gimnazială Pleşcoi, Şcoala Primară Gura Câlnăului, Şcoala Gimnazială Padina. De termometre şi termograme de monitorizarea a temperaturii spaţiilor frigorifice nici vorbă în mai multe şcoli, precum Grădiniţa cu Program Normal Pogonele-Ţinteşti, Şcoala Primară Ţi