¬Ministerul Justitiei a primit o serie de propuneri din partea unor sefi de parchete, insa nu va comunica aceste nume deoarece nu se stie daca procurorii nominalizati accepta sau nu sa candideze la sefia DNA, Parchetului General si DIICOT, au declarat pentru HotNews.ro surse din minister. Surse din sistem au precizat insa ca doar cativa sefi de parchete si servicii teritoriale au trimis propuneri. Ministrul Mona Pivniceru le-a cerut, saptamana trecuta, sefilor de parchete sa recomande pana astazi la orele 10.00 un numar de 1-3 nume de procurori. Pe de alta parte, cei doi lideri USL, Crin Antonescu si Victor Ponta, au declarat, la sfarsitul saptamanii, ca seful statului le-a solicitat ca procedura de numire a noilor sefi de parchete sa fie finalizata pana pe data de 3 martie pentru a nu afecta sansele Romaniei de aderare la Schengen.
Potrivit surselor citate, urmatorul pas pe care il va face Ministerul Justitiei va fi declansarea vechii proceduri de selectie, prin care procurorii sunt chemati sa-si depuna candidaturile. Singura diferenta fata de vechea procedura ar fi publicitatea interviurilor de la Ministerul Justitiei, dupa modelul CSM.
Prima tentativa a ministruluil justitiei de a propune candidati la sefia parchetelor s-a soldat cu un esec. Presedintele Traian Basescu a respins pe 18 ianuarie numirea lui Tiberiu Nitu la sefia Parchetului General si Ioan Irimie la sefia DNA, propusi de ministrul justitiei dar avizati negativ de plenul CSM.
Procedura de selectie a fost criticata in ultimul raport MCV, care mentioneaza urmatoarele la acest capitol: "Raportul a subliniat in acest context necesitatea ca numirea unui nou Procuror General si a unui nou procuror sef al DNA sa fie atat un proces deschis si transparent, cat si unul in cadrul caruia sa fie alesi candidati avand competente specifice, integri si cu rezultate in actiunea anticorup