Potrivit unui studiu realizat la inceputul acestui an, ApaVital Iasi ocupa pozitia a 13-a in Romania in ceea ce priveste tarifele practicate la apa potabila distribuita. Cel mai mare pret se inregistreaza la Bucuresti (4,79 lei/mc), alte orase mari cu un tarif peste cel practicat de ApaVital Iasi fiind Constanta (4,05 lei/mc), Pitesti (4,01 lei/mc), Galati (3,93 lei/mc) si Neamt (3,89 lei/mc).
Fundamentarea tarifelor la apa potabila are in vedere strategia de tarifare inclusa in contractele de finantare cu fonduri europene nerambursabile, in baza carora societatile dindomeniu realizeaza lucrari de extindere si reabilitare a infrastructurii de apa si apa uzata. De asemenea, tarifele la apa potabila sunt influentate de unele criterii geografice, economice si tehnologice, dintre care mentionam:
Calitatea sursei de apa pentru a deveni potabila. Apa provenind din rauri presupune un proces de tratare mai costisitor decat cea captata din surse subterane.
Distanta fata de sursa de apa. In unele localitati sursa de apa este foarte aproape, chiar in oras. Alte regii/societati o aduc de la distanta, ceea ce determina costuri crescute de energie (exemplu: distanta dintre Iasi si sursa Timisesti este de 110 km).
Topografia terenului. Pentru zonele cu dealuri, cum este Iasul, consumul de energie pentru pomparea apei este mai mare, datorita diferentelor de nivel si trecerii prin mai multe trepte de repompare.
Aria de operare a companiei. Retelele intinse de distributie a apei au costuri mai mari de intretinere (reteaua de operare ApaVital se intinde in tot judetul Iasi si are o lungime de circa 2200 km).
Volumul de apa consumat. Consumul, respectiv vanzarea unor volume mai mari, permit practicarea unor tarife mai mici, prin amortizarea unor cheltuieli fixe.
Sursa investitiilor. Societatile care fac investitii din fondurile municipalit