Rujeola și rubeola continuă să facă în România mai multe victime decât oriunde în Europa. La rujeolă, un număr mare de bolnavi au și britanicii, iar la rubeolă polonezii
Ultima statistică care monitorizează două dintre bolile cele mai frecvente ale copilăriei, rujeola şi rubeola, arată o situţie îngrijorătoare: avem cel mai mare număr de bolnavi din toate ţările UE.
Mai exact, în 2012, din aproximativ 27.000 de cazuri de rubeolă din Europa, 20.772 au fost în România şi 6.300 în Polonia, iar la rujeolă din 8.000 de cazuri, jumătate au fost la noi şi circa 2.000 în Marea Britanie. „Rujeola este o boală infecţioasă cu risc vital, atât în infecţia acută, cât şi la 4-7 ani ulterior, dacă se produce o boală gravă numită panencefalită sclerozantă subacută, care nu are tratament. Rubeola e de obicei uşoară. Dacă e făcută de gravide însă poate cauza malformaţii grave ale fătului (inimă, creier, ochi) sau pierderea sarcinii”, vin explicaţiile medicului pediatru Alexis Cochino.
Rubeola, risc major la tinerele fertile
În România, rubeola a avut un vârf de incidenţă la începutul anului 2012. „Este destul de îngrijorător şi sugerează probleme cu păstrarea, transportul sau administrarea vaccinului, dacă este să credem că acoperirea vaccinală e peste 95%. O altă explicaţie posibilă e începerea vaccinării antirubeolice în România în 2004, care ar fi lăsat descoperită populaţia născută înainte de acea dată, adică exact grupele de vârsta cele mai afectate de epidemie anul trecut (peste 9 ani), cu un vârf deosebit de îngrijorător la 15-19 ani, adică la vârsta fertilă”, atenţionează medicul.
În ceea ce priveşte cea de-a doua boală, rujeola, după anul 2011 în ţara noastră au continuat să scadă numărul de cazuri, însă avem încă mulţi copii nevaccinaţi care se îmbolnăvesc.
Migraţia duce boala din România către Vest
„E de remarcat numărul mic de cazuri în