În Marea Britanie se aşteaptă deprecierea monedei naţionale, lira sterlină, ca urmare a retrogradării calificativului economic AAA de către agenţia de evaluare Moody’s. Retrogradarea, prima din 1978 încoace pentru Marea Britanie, e cauzată de degradarea situaţiei finanţelor publice, în special a datoriei publice, pe fondul prelungitei stagnări economice.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Ministrul de Finanţe sau cancelar cum este numit aici, George Osborne, a declarat că nu are un plan B, cu alte cuvinte nu va renunța la politica de austeritate, în pofida acestui vot de blam dat de agenția Moody’s.
Osborne este văzut de criticii săi ca principalul responsabil pentru situația economică actuală a Marii Britanii, cu creștere zero în 2012 și cu un deficit bugetar care se încăpățânează să nu scadă treptat, așa cum a plănuit ministrul de Finanțe în 2010, atunci când Guvernul de coaliție conservator-liberal democrat preluase puterea de la Partidul Laburist. Acum, se așteaptă ca retrogradarea calificativului să submineze încrederea în economia britanică și să ducă pe termen scurt la deprecierea lirei sterline în raport cu euro.
Unii analiști vorbesc chiar de ajungerea la paritate între liră și euro, de la cursul actual de 1,15, deja foarte scăzut în comparație cu 1,28, curs atins doar în luna iulie 2012.
O astfel de depreciere ar da o serioasă lovitură planurilor de redresare economică ale cancelarului și mai ales ar afecta întreaga populație, prin scumpirile la carburanți, alimente și călătorii în străinătate.
Deocamdată, numai Moody’s a retrogradat calificativul AAA, cel mai înalt, atribuit Marii Britanii, dar se așteaptă ca și Fitch și Standard&Poor's, celelalte două mari agenții de rating, să urmeze și aceasta ar constitui o lovitură gravă la adresa încrederii în economia britanică.
Cerc economic vicios
@N_