În timp ce statul a redus la limită fondurile alocate investiţiilor, iar siderurgia vine cu veşti proaste, sectorul de petrol şi gaze din România este un magnet pentru investiţii, iar rezultatele nu întârzie să apară
Anul trecut a debutat cu cea mai grea iarnă din ultimii 50 de ani, ceea ce a îngheţat la propiu mare parte din industrie şi transporturi, şi a continuat cu schimbări majore pe scena politică românească, fiind, probabil, cel mai zbuciumat an din perioada de criză. Marii actori ai economiei româneşti nu au fost feriţi de toate aceste evenimente, dar au reuşit să gestioneze fiecare obstacol obţinând totodată rezultate demne de invidiat chiar şi de coloşii europeni. Din datele raportate de Institutul de Statistică referitoare la PIB (+0,2%) şi din rezultatele raportate pe bursă, reiese faptul că unul dintre cele mai atractive sectoare economice a fost energia.
Explorare, producţie şi rafinare
De exemplu, OMV Petrom, cea mai mare companie românească, a raportat un profit net record pentru 2012, de aproape 4 miliarde de lei, în creştere cu 5% faţă de anul precedent.
Un alt mare actor de pe piaţa petrolieră, Rompetrol Rafinare, a reuşit în trimestrul al III-lea din 2012 să reintre în zodia profitului, după mai multe trimestre în care a raportat pierderi. Compania urmează să-şi prezinte datele financiare aferente anului trecut abia la finele acestei luni.
Cei trei mari piloni ai sectorului oil&gas din România - Petrom, Rompetrol şi Lukoil - au realizat în 2012 investiţii de câteva miliarde de lei în explorare şi rafinare. Grupul Rompetrol, controlat de compania de stat din Kazahstan – KazMunaiGas, a reuşit să finalizeze, în a doua parte a anului trecut, programul de modernizare a rafinăriei Petromidia, o investiţie de 385 milioane de dolari, prin care capacitatea de rafinare a crescut de la 3,5 mili