În cazul de faţă, pentru Klaus Johannis s-ar putea să fie prea târziu. Câteva calcule simple şi nişte speculaţii.
Primarul Sibiului, cu ambiţii pseudo-declarate de a deveni preşedinte sau premier al României, are o mare problemă. Timpul. Vârsta, mai precis. Intrat cu adeziunea de partid drept în vârful PNL, Johannis pare să fi “scăpat” tocmai de grija mutării la Cotroceni, acolo unde doar printr-o minune, Crin Antonescu nu va candida în 2014. Am mai văzut retrageri pe ultima sută, dar bocetele în direct şi “Dragă Stolo” sunt scenele unui alt film, unul căruia acum românii nu i-ar mai acorda nici trofeul Zmeurica, darămite votul.
Johannis are 54 de ani, la fel ca şi Antonescu. În 2014, când domnul Antonescu, se va întoarce (sună bizar, nu-i aşa?) la Cotroceni (după 20 de ani vocali sau absenţi în Parlamentul României), va mai adăuga un an. 55 după o matematică de clasă mică. Plus alţi cinci de mandat antonescian, inseamnă deja mult pentru Johannis. 60. Şi când te gândeşti că doar Constantinescu n-a vrut şi a doua oară, e foarte probabil ca domnul Antonescu să dorească să iasă direct la pensie de la Cotroceni, la venerabila vârstă de 65 de ani. În 2024.
Traian Băsescu avea 53 de ani când îl trimitea pe Adrian Năstase pe drumul spre Jilava (e o metaforă, onorată Administraţie Prezidenţială!), iar Emil Constantinescu, 57, când ne promitea că nu vor mai fi generaţii de sacrificiu. Doar Ion Iliescu s-a mai ales la 60 de ani în Duminica Orbului.
Singura şansă a domnului Johannis de prea-mărire e tocmai scenariul pe care peneliştii şi pesediştii se dau peste cap să-l minimalizeze în aceste zile. Ca USL să se rupă, ca PNL să câştige alegerile parlamentare în 2016, iar actualul primar al Sibiului să fie nominalizat premier. E un pariu pe termen lung, dar e viabil. Sau varianta ca Antonescu să piardă teren masiv, iar edilul să-l capitalizeze. D