După un interimat de un an și jumătate și o recesiune prelungită, la Roma se caută un guvern stabil care să scoată la liman a patra economie europeană Sursa: REUTERS
Italienii aşteaptă dupăamiază rezultatele alegerilor legislative, un vot cu implicaţii pentru viitorul economic al ţării, dar şi al Zonei Euro. La capătul unui interimat început în noiembrie 2011, după demisia premierului de atunci, Silvio Berlusconi, Italia, a patra economie europeană, are nevoie mai mult ca oricând de stabilitate politică, pentru a-şi accelera redresarea economică. Configuraţia electorală din acest moment dă însă emoţii Europei.
Sondajele de opinie dau câştigătoare, cu circa 35 la sută, coaliţia de centru-stânga, formată din trei partide, condusă de Pier Luigi Bersani, liderul Partidului Democrat şi candidatul la funcţia de premier. Pe locul doi, creditată cu aproximativ 30 la sută din voturi, se află coaliţia de centru- dreapta grupată în spatele lui Silvio Berlusconi. ITALIA VOTEAZĂ!
Populiştii, pe val
Deloc suprinzător în vremuri tulburi din punct de vedere economic, pe locul trei, cu 18%, se clasează o formaţiune populistă, Mişcarea Cinci Stele, înfiinţată în 2009 şi condusă de comediantul Beppe Grillo. Acesta a reuşit să strângă în jurul său un segment important al electoratului italian, dezamăgit de prestaţia până acum a politicienilor tradiţionali, pe fondul recesiunii şi măsurilor de austeritate.
Coaliţia de centru, condusă de Mario Monti, premierul interimar şi preferatul cancelariilor europene, ocupă abia locul patru, cu 10-12 procente din voturi. Astfel, în cazul absenţei unei majorităţi clare, numeroşi analişti preconizează o alianţă postelectorală între stânga lui Bersani şi centrul lui Monti, dar multe ţări europene, în special Germania, nu văd cu ochi buni ascensiunea stângii la putere. Zona euro, îngrijorată de alegerile din Italia
Un guve