Procesul de numire a celor mai importante piese de şah pe tabla justiţiei avansează : Ministerul Justiţiei a primit propunerile parchetelor pentru desemnarea şefilor Parchetului General, Direcţiei Anticorupţie şi Direcţiei pentru Combaterea Crimei Organizate şi ar urma ca în perioada următoare să aibă loc şi înscrierea eventualilor candidaţi. Între timp, Palatul Cotroceni încearcă să grăbească procesul dând un termen limită pentru data de 3 martie.
Guvernul şi Parlamentul, prin vocile premierului Victor Ponta şi preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, i-au reamintit şefului statului că nu au atribuţii în procedura de desemnare a şefilor Parchetului General, DNA sau DIICOT, şi au apreciat că forţând numirile Traian Băsescu „vrea să pluseze”, „ca la poker”.
De asemenea, Ponta şi Antonescu au subliniat că numirile în cauză nu vor afecta în mod direct aderarea României la Schengen, cum sugera preşedintele : „nu ştiu dacă-i vom face să se răzgândească pe liderii europeni că îi avem procurori pe Popescu şi Ionescu”, a spus premierul.
De partea sa, ministrul justiţiei a anunţat că va relua procedura de numire a şefilor Parchetului General, DNA şi DIICOT fără să comenteze asupra termenului limită avansat de Cotroceni. Mona Pivniceru s-a rezumat să promită că procedura va fi legală, corectă şi transparentă şi se va evita greşeală la la precedenta preselecţie când au fost prea puţini candidaţi. Într-adevăr, în ultimul raport al Comisiei Europene erau criticate voalat două probleme apărute la prima selecţie : „procesul a fost iniţial grăbit şi nu a inspirat încredere” şi „doar un număr restrâns de candidaţi şi-au depus candidatura”, se arată în raport.
Vă reamintim, la finalul lunii ianuarie şeful statului a respins propunerile privind numirile lui Tiberiu-Mihail Niţu şi Ioan Irimie în funcţiile de procuror general al Parchetului şi de procuror-şe