Erste Asset Management (EAM) a inregistrat in 2013 cel mai bun inceput de an de la infiintare, cu vanzari de 114 milioane lei in luna ianuarie si cu o estimare de 100 milioane lei in februarie, a declarat directorul executiv al companiei, Dragos Neacsu.
El spune ca, in urmatoarele luni, BCR Obligatiuni va deveni cel mai mare fond mutual din Europa Centrala si de Est (ECE), in conditiile in care, in prezent, pe primul loc se afla un fond austriac.
"Cresterea obtinuta in acest an s-a datorat scaderii dobanzilor la depozitele bancare, dar si pe fondul stabilitatii politice. Cele 5 fonduri mutuale administrate de noi insumeaza peste 4 miliarde lei, trecerea peste acest nivel fiind unul dintre obiectivele noastre din 2013", a precizat Dragos Neacsu, la o conferinta organizata de Piata Financiara.
EAM este cel mai mare administrator de fonduri mutuale din Romania, cu o cota de piata de 37%. La nivel local, activele fondurilor mutuale reprezinta sub 2% din PIB, respectiv aproape 2 miliarde euro, "fiind din acest punct de vedere umar la umar cu fondurile de pensii", a mentionat Neacsu. Citeste si:Sarkozy este curtat pentru infiintarea unui fond de investitiiMai stii ce performante anuale are fondul tau de pensii obligatorii?Topul celor mai profitabile fonduri de pensii obligatorii
Referitor la Autoritatea de Supraveghere Financiara, CEO-ul EAM a mentionat ca entitatea va face munca de traducere a valurilor de reglementare financiara.
"Cat timp numirile sunt politice nu ma pot pronunta asupra conducerii ASF. Din punctul meu de vedere, cel mai mult conteaza traducerile care vor fi efectuate din normele europene", a aratat Dragos Neacsu.
Comisia Juridica din Camera Deputatilor a amanat cu o luna infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, pana la data de 15 aprilie anul curent, dar a avizat favorabil proiectul de lege.