Guvernul pregătește modul de calcul și de colectare a taxei, precum și sancțiunile pentru neplata acesteia.
Fermierii ar putea plăti încă o taxă pe lângă cele pe care le plătesc deja pentru terenurile aflate în proprietate: tariful de îmbunățiri funciare. Modul de calcul și de colectare a acestei taxe, precum și termenele de plată aferente sunt în lucru pe masa Guvernului. Conform actului normativ, beneficiarii lucrărilor de îmbunătățiri funciare sau moștenitorii de drept ai acestora sunt obligați să achite Agenției Naționale de Îmbunățiri Funciare un tarif de îmbunătățiri funciare, corespunzător lucrărilor efectuate, cum ar fi amenajările pentru irigații, desecări sau combaterea eroziunii solului.
Plata se va efectua în numerar sau prin virament, în fiecare an, până la data de 31 martie. Dacă sumele depășesc 500 de lei se pot plăti în mai multe tranșe. Agricultorii vor primi, în ultimul trimestru al anului, o comunicare pentru obligația de plată ce le revine pentru anul următor și eventualele restanțe pe care aceștia le au. Proiectul prevede că neachitarea la termenul scadent a obligației de plată conduce la aplicarea de penalități debitorului. “Sumele datorate și neachitate la termen de către beneficiari vor fi compensate cu sumele de orice natură cuvenite acestora din partea unor instituții române”, precizează actul normativ.
Celor care nu achită tariful de îmbunătățiri funciare, precizează documentul, li se se vor reține sumele respective din cuantumul subvențiilor pe care urmează să le primească pentru anul respectiv.
Agricultorii se tem că banii colectați din acest tarif nu vor fi reinvestiți în proiecte destinate lucrărilor de îmbunătățiri funciare. “Introducerea acestei taxe se află în discuție de multă vreme. Este normal ca oamenii să fie sceptici atunci când se confruntă cu o noutate. Acești bani vor ajunge înapoi în agr