Doi localnici din comuna buzoiană Ziduri trăiesc zilele acestea într-o tensiune fără margini. Ei au fost muşcaţi de o pisică turbată şi pentru că au primit relativ târziu tratamentul antirabic, există totuşi riscul ca boala să se manifeste, în cazul în care au contractat virusul. Direcţia Sanitar Veterinară a confirmat prezenţa rabiei la animalul care i-a muşcat pe cei doi şi urmează să vaccineze toate animalele domestice din jurul focarului.
Prima victimă a pisicii turbate este chiar stăpâna animalului, o femeie de 40 de ani. A fost muşcată în urmă cu aproape două săptămâni, însă nicio clipă nu i-a trecut prin cap să anunţe medicul. S-a alertat abia după ce a aflat că pisica a mai muşcat copilul unor vecini, un băiat de 15 ani, în timp ce le trecea prin faţa porţii.
De frică să nu se îmbolnăvească şi ei, vecinii au căutat pisica şi au omorât-o. Au dus apoi cadavrul animalului la Direcţia Sanitar Veterinară, unde s-a confirmat că era purtător al virusului rabiei.
Imediat, victimele pisicii turbate au ajuns la spitalul de boli contagioase din Râmnicu Sărat, unde au început tratamentul de specialitate. Atât femeia cât şi adolescentul vor fi sub permanentă supraveghere, în următoarele trei, patru săptămâni, perioadă în care persistă riscul apariţiei simptomelor de rabie.
Rabia este o boală produsă de un virus, care afectează sistemul nervos central. Oamenii pot dobândi boala în urma muşcăturilor, produse atât de la animale salbatice cât şi domestice. Perioada tipică de incubaţie a virusului rabic este de 4-6 săptămâni. Primele simptome care apar includ durerea şi amorţeala la locul muşcăturii.