Stânga italiană era dată ca învingătoare la legislativele din 24-25 februarie pentru Camera Deputaţilor, dar dreapta lui Silvio Berlusconi pare a obţine victoria la Senat, relatează AFP.
Situaţia de faţă alimentează temerile de instabilitate privind viitorul guvern de la Roma.
Jocul cifrelor
La Cameră, coaliţia stângii condusă de liderul Partidului Democrat (PD) Pier Luigi Bersani ar fi obţinut 34,5% dintre voturi, devansând coaliţia de dreapta a lui Silvio Berlusconi, care ar fi obţinut 29%, potrivit sondajelor postului de televiziune Sky TG-24.
Stânga ar avea majoritatea absolută a mandatelor în Camera Deputaţilor, al cărei sistem electoral dă un avantaj coaliţiei ajunse în frunte.
Dar la Senat coaliţia dreptei condusă de Silvio Berlusconi este cea care conduce, potrivit sondajelor. Dreapta ar fi obţinut 31,9%, iar stânga 28,7%. Aceste estimări nu prejudiciază totuşi majoritatea în număr de mandate care va ieşi de la urne, pentru că sistemul electoral pentru Senat prevede o primă majoritate pe regiuni, comentează AFP. Scrutinul se va juca în special în Lombardia, unde dreapta şi stânga sunt la egalitate în sondaje.
Multe scenarii posibile
Scenariile posibile, după acest scrutin important, cu o prezenţă la vot, duminică, mai redusă faţă de prima zi a alegerilor generale din 2008, sunt numeroase şi imprevizibile, comentează publicaţia L'Espresso.
Coaliţia de centru-stânga este formată din Partidul Democrat, Stânga-Ecologie-Libertate, Centrul Democrat şi Südtiroler Volkspartei (Svp).
Coaliţia de centru-dreapta este formată din Poporul Libertăţii, Liga Nordului, Fraţii Italiei, Dreapta, Marele Sud - MPA, Acordul Popular, Liberi pentru o Italie Egală, MIR şi Partidul Pensionarilor.
Mişcarea populistă Cinci Stele, a lui Beppe Grillo, ar fi obţinut, potrivit sondajelor, între 19 şi 21% dintre voturi. @N_