Cancelara Angela Merkel a sosit duminică în Turcia, pentru o vizită de două zile, axată pe procesul de aderare a Turciei la UE, dar şi pe chestiunea Siriei, ţară vecină cu Turcia.
Angela Merkel a sosit în sudul Turciei, unde i-a vizitat pe soldaţii germani desfăşuraţi acolo în cadrul unei misiuni NATO cu două baterii de rachete sol-aer Patriot. O desfăşurare de forţe menită să protejeze Turcia, membră a Alianţei Nord-Atlantice, de eventuale atacuri aeriene siriene, precum cel mortal din octombrie anul trecut.
Pe lângă militarii şi materialul pus la dispoziţie de Germania, alte două ţări, Olanda şi SUA, au instalat şi ele provizoriu baterii Patriot în regiune. Siria va fi de altfel principalul subiect de politică internaţională pe care cancelara Merkel o va aborda luni la Ankara cu omologul ei turc, Recep Erdogan şi cu preşedintele Turciei, Abdulah Gül.
Pe agenda acestor discuţii figurează însă cap de listă aderarea Turciei la Uniunea Europeană. Se ştie, cancelara germană, ca şi Franţa, se opune unei aderări şi promovează ideea unui "parteneriat privilegiat". Cu toate acestea, Angela Merkel s-a declarat dispusă ca negocierile de aderare să continue. Trebuie ştiut însă că acest proces bate pasul pe loc. Lansate în 2005, discuţiile dintre Bruxelles şi Ankara nu au permis până acum decât deschiderea a 13 capitole din 35.
Potrivit unui sondaj de opinie publicat de ziarul duminical Bild am Sonntag, 60% dintre germani sunt de acord cu cancelara pentru a nu accepta intrarea Turciei în familia europeană. Doar 30 de procente dintre germani îşi doresc o intrare a Turciei în UE.
Cancelara Angela Merkel a sosit duminică în Turcia, pentru o vizită de două zile, axată pe procesul de aderare a Turciei la UE, dar şi pe chestiunea Siriei, ţară vecină cu Turcia.
Angela Merkel a sosit în sudul Turciei, unde i-a vizitat pe soldaţii germani desfăş