Peste 1000 de exemplare de şacali trăiesc în perimetrul Parcului Naţional Munţii Măcinului, iar numărul lor este în creştere. Specialiştii din cadrul Administraţiei Parcului spun că acest fenomen este greu de controlat şi că o posibilă soluţie ar fi introducerea aici a unei specii competitoare, a unui număr mic de lupi, care să ducă la reglarea acestei specii, proiect care este în aşteptare.
„S-a înmulțit numărul șacalilor și sunt deja în jur de 1000 de exemplare în lanțul muntos și continuă și în afara parcului, spre Niculițel. Am raportat acest lucru la Academia Română și urmează să găsim o soluție. Eu am discutat despre acel proiect, de introducere aici a trei exemplare de lupi, dar încă nu s-a implementat. Contracararea biologică este una adevărată și verificată în multe țări, iar programul biologic este foarte important. Dacă șacalii au competitori pe aceeași linie, nu se mai înmulțesc așa de mult, nu mai fac șase pui, ci fac doar unul singur sau deloc dacă nu au hrană sau dacă apar competitori precum lupii. Acesta este un mijloc de a regla numărul șacalilor, fără a-i împușca. Deci noi nu vrem să exterminăm șacalul, ci doar să avem un control mai mare asupra acestei specii. Am discutat cu locuitorii din zonă, și din discuțiile directe cu ei, ei au fost de acord pentru că ei au înțeles că este vorba doar de trei familii de lupi. Noi nu ne grăbim și vrem să avem mai întâi rezultatele experimentelor de acest gen din Slovenia și să vedem ce au obținut ei acolo, după care poate vom începe așa cu două, trei exemplare, dar după ce avem o fundamentare și mai atentă în ceea ce privește evoluția șacalului”, a declarat directorul Administraţiei Parcului Naţional Munţii Măcinului, Viorel Roşca.
Peste 1000 de exemplare de şacali trăiesc în perimetrul Parcului Naţional Munţii Măcinului, iar numărul lor este în creştere. Specialiştii din cadrul Administ