În magazinele din mediul rural dospesc pe rafturi nişte veritabile bombe ali-mentare. Deşi controalele comisarilor de la Protecţia Consumatorilor s-au înmulţit în ultimii ani, iar amenzile nu sunt deloc mici, fenomenul nu a înregistrat o scădere, spre disperarea potenţialilor clienţi. Mai mult, pe lângă faptul că le este dificil să ajungă cu verificările în zonele îndepărtate ale judeţului, organele de control se mai confruntă şi cu refuzul agenţilor economici de a le deschide uşile. Nici nu este de mirare că autorităţile au concluzionat, la unison, că cele mai multe nereguli în privinta igienei, a manipulării produselor şi nu numai se regăsesc în mediul rural. Dacă pe timp de iarnă situaţia este cât de cât acceptabilă, pe timp de vară alimentele depozitate în condiţii improprii pot deveni automat un generator de intoxicări în masă. Iar de aici, Dumnezeu cu mila!
Campioni la nereguli
Într-un nedorit top al firmelor care nu înţeleg că pun în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor, pe primul loc se află cele de la ţară. Aici, patronii, prin angajaţii lor, fac comerţ după bunul plac. Nu le pasă că spaţiile în care desfac marfa sunt infecte, nu au autorizaţie, că multe dintre produse au fost uitate pe raft de ani de zile, iar altele sunt adevărate bombe cu ceas pentru sănătate. Luaţi la “scuturat” de comisarii de la CJPC, afaceriştii îl iau pe “nu ştiu, nu mi-am dat seama” în braţe şi cred că vor scăpa doar cu avertisment. Din nefericire pentru ei şi din fericire pentru potenţialii pacienţi ai Spitalului de boli contagioase, autorităţile nu stau prea mult pe gânduri şi îi “recompensează” pe măsura faptelor lor, pentru a-i mai lecui de astfel de apucături.
Şmecherii, şmenuri, şuşanale
Pentru a le îngreuna munca, în general proprietarii de magazine mixte care se simt pasibili de amendă îşi închid uşile atunci când se dă sfoară în sat că