Ministrul Justiţiei "să nu încerce să scape de răspundere" în privinţa numirii şefilor de Parchete. O spune la RFI europarlamentarul PDL, Monica Macovei. Ea mai declară că procedura trebuie să fie "transparentă şi credibilă". Macovei crede că România are şanse să obţină o veste bună la următorul Consiliu JAI în privinţa Schengen, dacă Relu Fenechiu e revocat din funcţia de ministru al Transporturilor, iar şefii de Parchete sunt numiţi transparent.
Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, precizează, într-o scrisoare adresată Parlamentului, angajamentele Guvernului în urma raportului MCV, arătând că va relua în cel mai scurt timp procedura de desemnare a candidaţilor pentru procurorii şefi, cu o bază de selecţie cât mai mare.
Monica Macovei aşteaptă ca "doamna Pivniceru să respecte recomandarea Comisiei Europene din ultimul raport MCV, făcut public pe 30 ianuarie, şi anume să asigure o procedură transparentă şi credibilă, aşa încât cei mai buni profesionişti, care deja au dovedit că sunt capabili să facă mari dosare de corupţie sau de fraudă sau de crimă organizată, să ocupe aceste locuri, adică să vină la această competiţie şi evident, unul dintre ei să fie propus. Nu mai suntem în anul 2005, când aveam foarte puţini procurori care ştiau şi care făcuseră astfel de dosare. Suntem în 2013, când deja avem un set de procurori, care au făcut astfel de dosare şi atunci e firesc să nu ne întoarcem în urmă, să luăm pe cineva care nu ştie, s-o luăm de la capăt, ci să mergem înainte cu cei care deja au făcut şi au dovedit".
"Cinstit să vă spun, după primele două propuneri de candidaţi, ar fi trebuit să se retragă doamna Pivniceru sau să i se ceară revocarea. Dacă nu s-a întâmplat asta, mergem mai departe, dar trebuie să respecte aceste cerinţe ale Comisiei Europene, care sunt şi ale populaţiei. Vrem să se continue această luptă anticorupţie, mai ales că ved